Budgettips voor een gezonde maaltijd

We kunnen er niet meer omheen, de boodschappen zijn de afgelopen tijd een stuk duurder geworden en helaas zijn veel goedkopere voedingsmiddelen niet de meest gezonde keuze. Daarom kan het best een uitdaging zijn om met een beperkt budget het winkelkarretje vol te krijgen met veel gezond en vers voedsel. Toch kan dat zeker wel, het kost alleen even wat aandacht en bewustzijn maar des te leuker als het dan wél lukt om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken!

  • Begin met wekelijks een boodschappenlijstje te maken en ga daar even goed voor zitten. Check de aanbiedingen en stel op basis daarvan je gerechten samen. Een beetje creativiteit hierbij is handig maar door dit vaak te doen krijg je vanzelf meer ideeën.
  • Voorkom voedselverspilling door de kliekjes te verwerken in een ander gerecht. Maak bijvoorbeeld van de restjes groente die over zijn de volgende dag een lekkere ovenschotel of verwerk het in een soep. Of doe bij je overgebleven groente wat couscous (of wat rijst die nog over is) en stop het in je lunchbakje voor morgen. Doe er tijdens de lunch een lepel hummus overheen en je hebt een heerlijke en volwaardige lunch.
  • Vlees en vis behoren tot de duurste voedingsproducten. Maar kant-en-klare vleesvervangers zijn ook zeker niet goedkoop. Peulvruchten daarentegen bevatten net als vlees ijzer, eiwit en vitamine B1, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn én ze zijn ook nog eens een stuk goedkoper. Peulvruchten zoals kikkererwten en linzen behoren tot de goedkopere producten van de supermarkt en bevatten veel vezels, vitaminen en weinig calorieën. En ook een eitje is een prima vleesvervanger!
  • Lokale seizoensgroenten zijn vaak minder duur. Dat komt omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden en vaak niet uit verwarmde kassen komen (dus ook nog eens beter voor het milieu). Nederlandse seizoensgroenten die in de herfst verkrijgbaar zijn:
Oktober: pompoen, prij, andijvie, rode biet, rode kool, roodlof, knolselderij, witlof en koolraap

November: boerenkool, andijvie, spruitjes, rode kool, witte kool, veldsla, ui, rode biet, selderij en aardappel

December: boerenkool, spruitjes, paddenstoelen, ui, witte kool en veldsla
  • Sommige diepvriesgroenten- en fruit zijn goedkoper dan verse groenten of fruit. Diepvriesgroenten- en fruit worden pas geoogst als ze rijp zijn en hierna direct ingevroren zodat veel voedingsstoffen behouden blijven. Pas wel op met diepvriesgroenten waar suiker of zout aan is toegevoegd zoals spinazie àla crème of rode kool met appel.
  • Drink water, thee en koffie en laat de frisdrank, sapjes en limonade zo veel mogelijk staan. Een stuk goedkoper en zeker een heel stuk gezonder! Water kun je ook wat lekkerder (en leuker) maken door er bijvoorbeeld wat schijfjes citroen, komkommer of sinaasappel aan toe te voegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *