Workshop blije babybuik

Je hebt net een kindje gekregen of bent nog in blije verwachting, van harte gefeliciteerd! Een hele bijzondere tijd is aangebroken, een tijd waarin veel dingen nog helemaal nieuw voor jullie zijn. Dat is leuk maar kan ook best spannend zijn. Vooral als het je eerste kindje is. Hoe is het om borstvoeding te geven? Of als je flesvoeding gaat geven, hoe maak je dan een flesje klaar en kun je de voeding opbouwen? Ga je voeden op verzoek op voeden op de klok en wat zijn de voor- en nadelen? En wat als je baby veel last heeft van darmkrampjes?

Deze cursus bestaat uit 3 maal een workshop van 2,5 uur waarin we elke sessie vooruitblikken naar de volgende eet-fase van je kindje.

In de eerste sessie leer je alles wat je moet weten over het geven van flesvoeding aan je baby.
• Het bevat een theoretisch gedeelte waarin ik samen met een jeugdverpleegkundige al jullie vragen beantwoord.
• Daarnaast krijg je te weten wat het verschil is tussen al die flesvoedingen op het schap en hoe je daarin een keuze kan maken die het beste bij je kindje past.
• Ook is er een praktisch gedeelte waarin we aan de slag gaan met het bereiden van de flesvoeding.
• Hoeveel schepjes gaan er bij het water, hoe krijgt de voeding de juiste temperatuur, welk speengaatje past bij welke voeding en hoe ga je hygiënisch te werk.
Na deze eerste sessie ga je goed voorbereid en vol zelfvertrouwen deze mooie eerste fase van het ouderschap in.

Als je baby 4 tot 6 maanden oud is kunnen jullie rustig beginnen met het introduceren van vaste voeding. Een hele belevenis voor zowel baby als ouder. Ook weer een geweldige fase maar wel een die direct ook vaak veel vragen oproept en waarmee we in de tweede sessie van deze cursus weer samen aan de slag gaan.

• Met wat voor soort voedsel kun je het beste beginnen en hoe dik mag dit zijn?
• Hoe bouw je de voeding op en wanneer mag je kindje beginnen met bepaalde voedingsmiddelen en waar kun je beter nog even mee wachten?
• Hoe maak je een lekker vers hapje voor je baby zonder uren in de keuken te staan?
• Hoe kun je variëren met verschillende smaakjes en welke voedingsmiddelen zijn lekker om met elkaar te mengen?

Na een theoretisch stukje over de start van bijvoeding gaan we gezellig samen aan de slag met het maken van heerlijke hapjes die uiteraard mee naar huis genomen mogen worden. Ook krijg je een aantal handige hulpsteuntjes mee naar huis zoals een voedselintroductielijst en 3 lekkere recepten voor je kleintje.

En dan is je kleine uk opeens zo groot dat hij lekker mee zit te smikkelen aan tafel. Er komt steeds meer een ritme wat betreft zijn dagmenu en doet mee met het ontbijt, lunch en avondeten. De flesvoedingen gaan steeds verder afgebouwd worden naar vaste voeding, de fruit- en groentehapjes kunnen worden uitgebreid en ook boterhammen en pap staan op het menu. Het ontdekken van grovere structuren en het oefenen met kauwen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek en zelfs voor de spraakontwikkeling. De fase tussen de leeftijd van 6 tot 12 maanden is er dan ook een waarin veel belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden. Des te meer redenen om ook hier weer goed voorbereid in te gaan. Dat gaat zeker lukken met sessie 3 van deze cursus! We gaan o.a. de volgende onderwerpen behandelen:


• Boterhammen; wat voor soort kun je geven en wat doe je erop
• Introductie van grovere stukjes en hoe valt dit in de smaak
• Hoe belangrijk blijft opvolgmelk en tot wanneer
• Welke voedingsstoffen zijn belangrijk
• Van groentehapje naar minimaaltijd
• Drinken uit fles, tuit of beker


En uiteraard gaan we naast een theoretisch gedeelte ook weer lekker aan het kokkerellen! Van grappige boterhammetjes tot het oefenen met verschillende structuren groentehapjes.

Na afloop van de gehele cursus is er een mogelijkheid om je in te schrijven voor een gratis terugkom moment met de groep om elkaars ervaringen uit te kunnen wisselen.

Ben jij (of je vrouw) in verwachting of ben je kortgeleden vader of moeder geworden? En heb je behoefte aan juiste, concrete en praktische informatie en begeleiding over de voeding van je kindje? Meld je dan aan voor de cursus Blije babybuik.